Back to all Post

Pictoriţa Valentina Rusu-Ciobanu a împlinit astăzi 101 ani

Artista Valentina Rusu-Ciobanu a împlinit astăzi 101 ani. Deşi anii şi-au spus cuvântul, pictoriţa a rămas cu aceeaşi inimă, mereu deschisă la frumos. Preşedintele Maia Sandu i-a transmis un mesaj de felicitare.

„Bucurie mereu simt. Simt bucurie de curtea aceasta, de florile care vin toate grămadă peste ziua mea de naştere.”  Asta mărturisea artista anul trecut când şi-a sărbătorit centenarul. Acum, puterile i-au mai scăzut, şi e mai greu cu apariţiile publice. În semn de omagiu, la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău a fost vernisată astăzi expoziţia intitulată  – 1963, An critic în cariera pictoriţei Valentina Rusu Ciobanu. Prin operele expuse, se reaminteşte despre tentativele de intimidare lansate în acel an critic de nomenclatura comunistă contra unor intelectuali de marcă din Republica Moldova, inclusiv contra pictoriţei Valentina Rusu-Ciobanu. Una dintre pânzele restaurate poartă numele de “Triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea şi Vasile Zagorschi şi al cântăreţei Valentina Saviţcaia”, şi ascunde în spate o istorie destul de tumultoasă.

VICTORIA NAGY VAJDA, preşedintele Asociaţiei Arbor: „Faptul că a fost o artistă inovatoare care a ţinut de talentul ei, de vocaţia, de aspiraţiile sale şi nu s-a lăsat intimidată şi şantajată de sistemele prin care a trecut, asta o pune în rândul marilor artişti universali.”

Pe lângă această pictură, în cadrul unui amplu proiect, Asociaţia pentru Cultură şi Arte Arbor, a decis salvarea şi restaurarea altor două lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu.

VICTORIA NAGY VAJDA, preşedintele Asociaţiei Arbor: „Le-am luat la Bucureşti şi le-am restaurat la norme muzeale. Acum sunt puse în circuit şi după 57 de ani, anul acesta 58, ele au fost expuse pentru prima dată.”

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu apar în anii ’50, şi sunt pictate în linia tradiţională, cu care artista a trecut bariera anonimatului. Şi-a urmat apoi propria cale şi îmbrăţişează maniera sinceră a artei naive, în care grotescul şi umorul bonom veneau în replică la clişeele promovate de regimul sovietic. Anii ’70 au fost cei mai prolifici în activitatea Valentinei Rusu-Ciobanu şi şi-a demonstrat talentul în portret, natură moartă şi  scenografie. Fiul artistei se bucură acum că, la 101 ani, pictoriţa nu şi-a pierdut clarviziunea.

LICĂ SAINCIUC, fiul Valentinei Rusu-Ciobanu: „Nu-i putem da ei sfaturi, noi doar avem de învăţat de la ea. Cum să trăieşti mult şi să rămâi conştient. Ea e conştientă şi lucidă.”

Valentina Rusu Ciobanu © 2020. Toate drepturile rezervate