Back to Exhibitions

Romanul românesc din stânga Prutului

20 Aug 2021 - 05 Sep 2021

Patrimoniul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău a fost expus pentru prima dată la București, într-o extraordinară expoziție de artă și carte la ARCUB, în cadrul proiectului cultural „Romanul românesc din stânga Prutului”, menit să promoveze valorile culturale basarabene în România.

„Romanul românesc din stânga Prutului” a avut drept scop familiarizarea publicului din România cu cinci romane ale scriitorilor basarabeni șaizeciști, romane care au schimbat fața literaturii din stânga Prutului, după un deceniu de proletcultism feroce, sau creionând, deja în anii 2000, în cheie satirică, istoria zbuciumată a Basarabiei. E vorba despre: „Povestea cu cocoșul roșu” (1966) de Vasile Vasilache, „Zbor frânt” (1966) de Vladimir Beșleagă, „Biserica albă” (1987) de Ion Druță, „Venetica” (1998) de Ariadna Șalari și „Hronicul găinarilor” (2006) de Aureliu Busuioc. Nu este un simplu act de promovare, ci un demers interpretativ, o punere în contextul mai larg al literaturii române. O vor face cinci critici de primă mărime din generația tânără: Marius Chivu, Andreea Răsuceanu, Cosmin Ciotloș, Florina Pîrjol și Bogdan Crețu, care au scris câte un text despre romanul ales. Romanele eu fost dezbăture de criticii literari invitați într-un eveniment public,  organizat la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, pe 24 și 25 august 2021 (ora 17:00), dezbateri moderate de Mirela Nagâț, realizatoarea emisiunii Cooltura, de la TVR1.

Expoziția de artă și carte a expusă pentru publicul bucureștean valoroase opere de artă, semnate de Valentina Rusu Ciobanu, Glebus Sainciuc, Demian Iancu și alții, manuscrise, jurnale și obiecte care au aparținut scriitorilor basarabeni și care constituie fondul de aur al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, de o valoare inestimabilă pentru întreaga cultură română.

În cadrul expoziției a fost amenajată o mică sală de lectură, unde vizitatorii au putut răsfoi romanele împrumutate de la biblioteca MNLMK, iar iubitorii de cinema au vizionat filme vechi, realizate de Moldova Film, inspirate din romanele și nuvele scriitorilor basarabeni.

Expoziția a fost deschisă în perioada 20 august – 5 septembrie 2021 (marți – duminică, în intervalul 14:00 – 19:00), la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Coloanelor.

 

Partenerii principali: Primăria Municipiului București prin ARCUB, gazda proiectului, Administrația Fondului Cultural Național, cofinanțatorul proiectului, Ambasada Republicii Moldova în România și Fautor Winary.

Alți parteneri: Moldova Film, Compania Teleradio Moldova, Rivulet Studio, Euro Foto Art Studio (Chișinău).

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.

  • Date: 20 Aug 2021 - 05 Sep 2021
  • Location:ARCUB, București
  • Curators:Victoria Nagy Vajda

Valentina Rusu Ciobanu © 2020. Toate drepturile rezervate